Info Πληροφορίες
Menu Κατάλογος
Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με ένα απλό τηλεφώνημα! (ώρες καταστημάτων)
Προσφορά Σταυροί
Ενημέρωση: Για τον ζωντανό δειγματισμό των προϊόντων, στο κατάστημα μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι καλό θα ήταν να γινόταν κατόπιν ραντεβού, για τυχόν συμφόρηση εντός του καταστήματος . Για τα ραντεβού θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.   

Βιβλιογραφία Γεμολογίας

Ημ/νία Δημοσίευσης: 03/02/2014

  ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ
ΑΧΡΩΜΟ διαμάντι, ζαφείρι, φεγγαρόπετρα, ορεία, κρύσταλλος, τοπάζ, βήρυλλος, τουρμαλίνης, ζιργκόν. ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ: κορούνδιο, σπινέλιος, κυβικό ζιργκόνιο, λίθιο, νιοβάτης, στρόντιο, τιτανίτης, ρουτίλιο, απατίτης, Y.A.G. φεγγαρόπετρα, χαλαζίας, ιαδείτης, οπάλιος, χαλκηδόνιος, κεχριμπάρι, νεφρίτης.
ΜΑΥΡΟ οψιδιανός, χαλαζίας, τουρμαλίνης, διαμάντι. κεχριμπάρι, χαλκηδόνιος, οπάλιος, ανθράκιο. όνυχας, κοράλι, γαγάτης, οψιδιανός, οπάλιος, μαργαριτάρι, σπινέλιος, τουρμπαλίνης.
ΚΙΤΡΙΝΟ κεχριμπάρι, βήρυλλος, ζαφείρι, χρυσοβήρυλλος, διαμάντι, ανθράκιο, οπάλιος, περιδότης, κιτρίνης, σπινέλιος, τοπάζ, ζιργκόν. ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ: σπινέλιος, κορούνδιο, ρουτίλιο, απατίτης. κορναλίνη, οπάλιος, κεχριμπάρι, ίασπις, όστρακο χελώνας, κερατόλιθος. κεχριμπάρι, οπάλιος, κορναλίνη, μάτι της τρίγρης, κερατόλιθος, ίασπις.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ τοπάζ, οπάλιος, κεχριμπάρι, ιαδείτης, χαλαζίας, βήρυλλος, χαλκηδόνιος, ρετίνη, ανθράκιο, σπινέλιος. ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ: κορούνδιο, σπινέλιος, μάρμαρο, κορναλίνη, Y.A.G. κορναλίνη, οπάλιος, κεχριμπάρι, ιαδείτης, χαλαζίας, χαλκηδόνιος, ρετίνη, νεφρίτης. κορναλίνη, οπάλιος, κεχριμπάρι, ιαδείτης, χαλκηδόνιος, νεφρίτης, μάρμαρο.
ΠΡΑΣΙΝΟ σμαράγδι, ακουαμαρίνα, τοπάζ, χρυσοβήρυλλος, ζαφείρι, ανθράκιο, οψιδιανός, περιδότης, ζιργκόν, αλεξανδρίτης, τυρκουάζ, τουμαλίνης, σπινέλιος, σερπεντίνης, στεατίτης, χαλαζίας, νεφρίτης, ιαδείτης, απατίτης, κορούνδιο, διαμάντι, άστριοι, χρυσοβήρυλλος.  ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ: κορούνδιο, σπινέλιος, Y.A.G. φθορίτης, αμαζονίτης, ανθράκιο, νεφρίτης, ιαδείτης, χαλκηδόνιος, χαλαζίας, κεχριμπάρι, πράσιος. χρυσόκολλα, αμαζονίτης, νεφρίτης, ιαδείτης, χαλκηδόνιος, τυρκουάζ, χαλαζίας, πράσιος.
ΒΙΟΛΕΤΙ αμέθυστος, ζαφείρι, ανθράκιο, σπινέλιος, τουρμαλίνης, ιαδείτης, ζιργκόν. ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ: κορούνδιο, σπινέλιος. αμέθυστος, ιαδείτης, τουρμαλίνης. αμέθυστος, ιαδείτης.
ΚΑΣΤΑΝΟ κεχριμπάρι, διαμάντι, ανθράκιο, χαλαζίας, τουρμαλίνης, ζιργκόν, βήρυλλος, ιαδείτης, οψιδιανός, Y.A.G. κεχριμπάρι, κορναλίνη, ιαδείτης, όστρακο χελώνας, τουρμαλίνης. στεατίτης, κεχριμπάρι, ίασπις, σάρδιος, οψιδιανός.
ΓΑΛΑΖΙΟ - ΚΥΑΝΟ ακουαμαρίνα, ζαφείρι, διαμάντι, τοπάζ, σπινέλιος, ζιργκόν, τουρμαλίνης, χαλαζίας. ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ: σπινέλιος, κορούνδιο. κεχριμπάρι, χαλκηδόνιος, αχάτης, σοδαλίτης. χαλκηδόνιος, τυρκουάζ, χρυσόκολλα, σοδαλίτης, λάπις λαζούλι, οδοντολίτης, μάτι της τίγρης, μαργαριτάρι, ιαδείτης, αχάτης, λαβραδορίτης.
ΚΟΚΚΙΝΟ - ΡΟΔΟΧΡΩΜΟ ρουμπίνι, κεχριμπάρι, ανθράκιο, αλεξανδρίτης, τουρμαλίνης, ζιργκόν, διαμάντι, οπάλιος, σπινέλιος. ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ: κορούνδιο, σπινέλιος. χαλκηδόνιος, οπάλιος, ίασπις, κορναλίνη, χαλαζίας, τουρμαλίνης, ροδοχρωσίτης. ροδονίτης, ζοϊζίτης, κεχριμπάρι, ίασπις, κοράλι, μάτι της τίγρης.
ΣΤΑΧΤΙ διαμάντι. χαλκηδόνιος, οπάλιος, λαβραδορίτης, ανθράκιο, χαλαζίας. μάρμαρο, λαβραδορίτης, μαργαριτάρι, οψιδιανός.
ΛΕΥΚΟ - ανθράκιο, ιαδείτης, χαλαζίας. οπάλιος, χαλκηδόνιος, ιαδείτης, ιβουάρ, κέρατο, κόκκαλο, κεχριμπάρι, χαλαζίας, κοράλι, μαργαριτάρι, μάρμαρο, νεφρίτης, στεατίτης, σερπεντίνης, τυρκουάζ, σηπιόλιθος, χαλαζίας, χαολίτης.
 
Τι είναι το Brilliand?
Το Brilliand δεν είναι πέτρα, είναι τύπος κοπής πέτρας. Υπάρχει Brilliand διαμάντι, Brilliand ζαφείρι, Brilliand ρουμπίνι, Brilliand σμαράγδι, Brilliand ζιργκόν κ.α.
Οι περισσότερες πέτρες μπορούν να κοπούν σε κοπή Brilliant. Άρα, λοιπόν, μια σωστή ονομασία – περιγραφή είναι «φυσικό διαμάντι σε κοπή Brilliant».
Υπάρχουν διάφορες κοπές πετρών που συναντούμε τόσο στα Διαμάντια όσο και σε άλλες πέτρες, για παράδειγμα :  Κλιμακωτές κοπές (Step Cuts), Ροζέτα (Rose), Ναβέτα (Navette), Καρδιόσχημο (Hearth), Ωοειδές (Oval), Ρόμβος (Lozence), Τριγωνικό (Triangle), Τετράγωνο (square), Μπριολέτα (Briolette), Μπαγκέτα (Baguette) κ.α.
 Μία από αυτές είναι και το στρογγυλό Brilliant (Round Brilliant). Αυτή λοιπόν η κοπή Brilliant που έχει κατακτήσει τον κόσμο, καθιερώθηκε μετά από πολλά έτη πειραματισμών, συνεδρίων, διαλέξεων και μαθηματικών πορισμάτων τόσο για τις αναλογίες των γωνιών της κοπής στην πέτρα όσο και την ανάδειξη των οπτικών ιδιοτήτων των διαμαντιών. Δυστυχώς όλα αυτά έχουν θεωρητική αξία, η γνώση τους όμως είναι απαραίτητη για τη δυνατότητα σύγκρισης των διαμαντιών σε κοπή Brilliant. Γι’ αυτό το λόγο κάποιες φορές, μπορεί η τιμή σε ένα διαμάντι με το ίδιο χρώμα, την ίδια καθαρότητα και το ίδιο βάρος να παρουσιάζει διακυμάνσεις.
Brilliand ή Brilliant?
Μια ορολογία που έχει μπερδέψει πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση στο θέμα αυτό. Όπως σας αναφέραμε, προηγουμένως, το Brilliant δεν είναι πέτρα, είναι είδος κοπής πέτρας. Μια από τις πιο απλές εξηγήσεις που μπορεί να δοθεί είναι ότι όταν πολλοί αναφέρονται στον τύπο κοπής της πέτρας τότε το brilliant γράφετε με “t” που είναι και το σωστότερο. Επειδή όμως το διαμάντι σε κοπή brilliant κάποιοι το αναφέρουν σαν πέτρα, συνήθως το γράφουν με “d” δηλαδή brilliand. Βέβαια οι περισσότεροι δέχονται το brilliant με “t”, όχι όμως ότι είναι και λάθος ο όρος brilliand με “d”. Η λέξη brilliant είναι παράγωγο της λέξης brilliance που σημαίνει φωτεινότητα, μια έννοια που το αποτέλεσμα οφείλεται στο διαμάντι σε κοπή Brilliant εξ’ αιτίας του οπτικού φαινομένου που παρουσιάζει.
 
Πώς τιμολογείται το brilliant ?
Το πιο δύσκολο κομμάτι για έναν ειδικό και πολύ περισσότερο για έναν καταναλωτή. Δυστυχώς, το διαμάντι, δεν είναι ένα. Μακάρι να ήταν . Θα ήταν πιο εύκολη η δουλειά η δική μας αλλά ακόμα πιο εύκολη η αγορά του από έναν καταναλωτή. Τέσσερεις είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή σε ένα brilliant :
Α) Βάρος διαμαντιού (Carat)
B) Ποιότητα διαμαντιού (Clarity)
Γ) Κοπή διαμαντιού (Cut)
Δ) Χρώμα διαμαντιού (Color)
Τα γνωστά σε πολλούς 4C. Carat, Clarity, Cut, Color.
Βάρος – Carat : Πολύ κόσμος νομίζει ότι το μέγεθος ενός brilliant αντιστοιχεί στον όρο Carat. Είναι λάθος! Η έννοια καράτι σε ένα διαμάντι δεν είναι το μέγεθος της πέτρας αλλά το βάρος της. Το “συμμετρικό καράτι,” όπως ονομάζεται κανονικά και συμβολίζεται με ct είναι μονάδα μέτρησης βάρους. Ένα καράτι πέτρα (1ct) αντιστοιχεί σε 0,2 gr ή το 1/5 του γραμμαρίου. Μισό καράτι πέτρα (0,50 ct) ζυγίσει 0,1 gr ή αντιστοιχεί στο 1/10 του γραμμαρίου κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό κάποιες φορές μπορεί να δούμε μια πέτρα μικρότερη και να έχει ίδια τιμή με μια άλλη μεγαλύτερη ή αντίστροφα. Σίγουρα η μεγαλύτερη πέτρα μπορεί να είναι η επιθυμητή όχι όμως ότι μπορεί να είναι και η σωστή κοπή brilliant (Cut).
Κοπή – Cut : Αναφέραμε στην αρχή της ενότητάς μας για τις κοπές. Μία από αυτές είναι και το στρογγυλό brilliant (Round brilliant).  Ακόμα και στις κοπές brilliant υπάρχουν διαφορές όπως στις ονομασίες από παλαιότερα brilliant (ιωβηλαίο brilliant ή παλιό brilliant ή αγγλικό brilliant αν και πλέον έχει καθιερωθεί μια συγκεκριμένη κοπή και τύπος brilliant), το ποσοστό γωνιών, οι έδρες της πέτρας ακόμα και στο  πόσο καλά είναι γυαλισμένο ή πόσο σωστά είναι τροχισμένο ένα διαμάντι και πολλές άλλες. Αν και η κοπή (Cut) είναι περισσότερο γεμολογικού ενδιαφέροντος και συνήθως δεν επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό την τιμή ενός brilliant, όχι όμως ότι δε συμβάλλει και καθόλου.
Χρώμα – Color : Μια κατηγορία πολύ σημαντική για την διαμόρφωση της τιμής ενός brilliant, που δυστυχώς πολύ κόσμος δεν δίνει την δέουσα σημασία. Ένα brilliant έχει χρωματικές διαφορές ! Όσο πιο άχρωμο είναι ένα διαμάντι, τόσο η τιμή του ανεβαίνει. Όσο έχει χροιά χρώματος το διαμάντι η τιμή του πέφτει. Συνήθως η χροιά του χρώματος σε ένα brilliant είναι προς το κίτρινο. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε το έντονο κίτρινο όπως το “ καναρινί”. Η χροιά του χρώματος είναι κίτρινη σε σχέση με το “λευκό” δηλαδή εννοούμε για πολύ μικρές διαφορές, σε χρωματικούς τόνους, που συνήθως δεν είναι ορατές με το μάτι συγκρίνοντας δυο προϊόντα. Η χρωματική διαφορά, συνήθως, φαίνεται μετά από τρεις κατηγορίες χρώματος (π.χ. κατηγορία “F” σε σύγκριση με την κατηγορία “I”) η τιμή λοιπόν μεταξύ δύο με τριών χρωματικών κατηγοριών μπορεί να επηρεάσει από 10 % έως και 20 % του προϊόντος, χωρίς να ασχοληθούμε καν με την ποιότητα (Clarity).

Η κατηγορία των χρωμάτων στα brilliantξεκινάει από το γράμμα “D” και τελειώνει στο γράμμα “Z”. Στην κατηγορία “D” μεταφράζεται  σε “εξαιρετικά λευκό +”. Αυτό συμβαίνει επειδή ίσως στο μέλλον ανακαλυφθούν διαμάντια που μπορεί να είναι ακόμα πιο λευκά. Κάθε ένα γράμμα της λατινικής αλφαβήτου αντιστοιχεί και σε μια κατηγορία χροιάς χρώματος που όσο πλησιάζουμε στο γράμμα “Z” το η χροιά του χρώματος αρχίζει να γίνεται πιο έντονο

Τελευταία Νέα

Ραντεβού για δειγματισμό

Ημ/νία Δημοσίευσης: 13/05/2022

Ενημέρωση: Για τον ζωντανό δειγματισμό των προϊόντων, στο κατάστημα μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε εξακολουθείτε να γίνεται κατόπιν ραντεβού, για τυχόν συμφόρηση εντός του καταστήματος . Για τα ραντεβού θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας.   

Σας ευχαριστούμε.

 

 

Πληροφορίες

Shipping Αποστέλλουμε τα προϊόντα μας ΔΩΡΕΑΝ με αγορά άνω των 55€ σε όλη την Ελλάδα ή στο εξωτερικό κατόπιν συνεννόησης!


Payment Μπορείτε να εξοφλήσετε τη παραγγελία σας με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, αντικαταβολή ή κατόπιν συνεννόησης. 

To top